Sleepwalktalk

Sleepwalktalk

SLEEPWALKTALK – Hur ser en sömngångare ut?

”Jag har länge velat prata med någon annan sömngångare om hur det känns att gå i sömnen. Hur själva upplevelsen är, hur det känns i kroppen, om det nu känns nåt överhuvudtaget… minnet av att ha varit uppe och stökat på natten. Har det med drömmarna att göra. är det något undermedvetet som styr? Fysisk och psykisk stress, hur påverkar alkohol och sömnbrist denna förmåga? För det är väl en förmåga, en slags gåva… eller bara något hemskt irriterande och förödmjukande? Själv tycker jag att det är ganska spännande och jag känner mig nyfiken på vad andra tycker.

Därför genomförde jag utställningen av mig själv som sovande i ett galleri (läs mer om den längre ned). Till utställningen som hette ”Parasomnia – vad gör jag när jag sover?” hade jag en önskan om att spela in samtal mellan mig och andra sömngångare, men jag hittade inga, hur hittar man en sömngångare? Nog för att jag stött på människor som pratar och är aktiva i sömnen men jag ville hitta de som gör det regelbundet, så som jag har gjort i hela mitt liv. Tack vare utställningen fick jag kontakt med flera stycken och äntligen kunde jag få möta likasinnade, några som kunde förstå. För vilka andra än vi kan dela denna upplevelse. Två timmars samtal med fyra sömngångare är grunden till detta radioprogram. Sleepwalktalk är ett ljudcollage av röster och inspelade sömnprat. Ett ljudverk om hur det är att vara sömngångare. Om hur det är att leva med andra människor när sömnen inte går att kontrollera. Det är både vansinnigt roligt men också skrämmande.”

Anna Linder

De ljud ni hör i programmet är utdrag från konstnärerna Thom K. Bailey, Paul Dickinson och Leif Elggrens verk om sömnprat och nattliga ljud. De deltog alla i utställningen ”Parasomnia – vad gör jag när jag sover?” på Konstakuten i Stockholm den 12 september – 5 oktober 2003.

Om sömngång/somnambulism:
Mycket få vuxna människor är drabbade av somnambulism (ca 1% av den vuxna befolkningen) Den sägs vara genetiskt betingad och ha starka släktdrag. Sömngångaren lär bli ”automatisk” och ”klumpig” och ser och hör endast i viss utsträckning Att väcka en sömngångare sägs vara farligt… Ökar av stress, sömnbrist, alkohol och oregelbunden sömn…

Lyssna på programmet och få andra fakta direkt från de drabbade. Vi lovar du kommer höra saker du aldrig hört förr.

Sleepwalktalk producerades av Marie Wennersten för den webbaserade ljudkonstkanalen SR c. SR c lades ned av SR trots starka protester.

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland. Hen är verksam som konstnär, curator och kulturproducent. Inte minst är Anna Linder grundare till SAQMI -The Swedish Archive for Queer Moving Images. Ett unikt arkiv som samlar den queera rörliga bildens historia i Sverige. 

Hens egna verk, främst filmer och installationer, har visats på exempelvis ICA i London, Svenska institutet i Paris,  Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konsthall och Galleri Alkatraz i Ljubljana. 

Photo: Linda Arnell


Subkategorier: ljudkonst sömn
Kategorier: Dokumentärt Intervju Konst

Från ljudarkivet.

Soundcloud logo