Fulradio #4 2008 tema På låtsas / Fiktion

Fulradio #4 2008 tema På låtsas / Fiktion

Aylin Bloch Boynukisa, skribent som går andra året på Biskops Arnös författarskola läser ur sitt pågående romanprojekt Svälj mig med tillräcklig mängd vätska

Reportage om uttrycket ”den galna kvinnan på vinden” och föreställningen Bertha – En annan historia av kärlek av dramatikern Malin Lindroth och skådespelare Fia Adler Sandblad. I reportaget hörs också författaren och litteraturprofessorn Lisbeth Larsson. 

Jimmys värld – reportage av Jojo Stenberg om en text i The Washington Post av journalisten Janet Cooke, som publicerades 1980. Texten handlade om en åttaårig heroinmissbrukare. För denna text tilldelades Janet det prestigefyllda Pulitzerpriset. Några dagar efter prisutdelningen avslöjade Janet att historien var påhittad och hen tvingades därför lämna tillbaka sitt pris. Under en intervju senare berättade hen att det var pressen från tidningen att leverera texter som korrumperat henom och som till sist fått henom att hitta på historien om Jimmy. Hens egna källor sa henom att Jimmy fanns, men hen lyckades aldrig själv få tag på henom för en intervju. Jojo Stenbergs radioberättelse är inspirerad av den här historien och fungerar som en kommentar till reportagets idé i stort. 

Ett sammandrag av debatt om feminismens förhållande till staten på ABF i Göteborg. Är det är bra eller dåligt att lagstifta sig fram till ett jämställt samhälle? Är kampen för jämställdhet egentligen en lyxgrej som bara den med rätt förutsättningar kan ägna sig åt? Hur kan en vidga det feministiska projektet så att det inte bara inkluderar vita, heterosexuella kvinnor i medelklassen? Samtalsledare är Åsa Arping, kulturskribent och litteraturvetare. Debattörer är Petra Östergren, doktorand i socialantropologi och författare aktuell med antologin F-ordet, Fredrika Lagergren, statsvetare, Marianne Carlström, S-politiker i Göteborg samt Johanna Palmström, verksam i organisationen Kvinna till Kvinna och författare, aktuell med antologin Äga rum som hen redaktörat tillsamman med Moa Elf Karlén.  


Om Fulradio
Fulradio producerades 2008 – 2012 av den ideella föreningen Femkul/Konstgruppen Ful som också gav ut den queerfeministiska kulturtidskriften Ful fram till 2012. Fulradio publicerades på www.tidskriftenful.se och gjordes i samarbete med studion Kokokaka AB och med stöd från Kulturrådet och dåtida Framtidens Kultur. Fulradios ljuddesign gjordes av Rhythm King and Her Friends och Fuls Malin Holgersson var producent. Alla avsnitt av Fulradio inleds av Fuls alterego, alias, programledare, skjutjärnsjournalist m.m Ulf (Maya Hald):  

”Fulradio har Ulf. Ulf är en karaktär med skärt ansikte och ett specifikt sätt att tala. Hen är varken kvinna eller man, hen är radioröst, hen är en tidskrift av kött och blod, en entreprenör, filosof, artist och lottförsäljare. Ulf vet inga gränser och därför tyckte redaktionen att det vore spännande att ge Ulf fria tyglar i Fulradio.” 

Fuls redaktion förändrades ständigt, några av de mer fasta medlemmarna under de här åren var Nasim Aghili, Love Brynge, Anneli Carnelid, Joanna Ekström, Emma Eriksson, Alexandra Falagara, Maya Hald, Malin Holgersson, Hanne Lindberg, Helena Lindblom, Rani Nair, Jacqueline Hoang Ngyen, Hanna Nyberg, Maria Salah, Mariana Alves Silva, Max Strandlund, Ulf, Patriez van der Wens och Emilia Åkesson. Subkategorier: ljudkonst
Kategorier: Dokumentärt Intervju Konst Musik Poesi

Från ljudarkivet.

Soundcloud logo