Eva-Lisas Monument (Audio-Guide & Stadsvandring)

Eva-Lisas Monument (Audio-Guide & Stadsvandring)

Audio-guide och stadsvandring ur Sam Hultins projekt Eva Lisas Monument om transpionjären Eva-Lisa Bengtson (1932-2018).

Stadsvandringen rör sig över Södermalm i Stockholm där flera av de platser som spelat viktiga roller i Eva-Lisas liv låg. Lesbisk fronts lokal på Hallandsgatan, Kvinnohuset på Blekingegatan, Jerry’s damklubb på Folkungagatan, Holländska ambassaden på Götgatan samt Transvestias lokal på Östgötagatan är några av de platser som besöks. 

Karta till stadsvandringen hittar du här >


Eva-Lisas monument är ett projekt som lyfter fram den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtson (1932-2018). Eva-Lisa var mycket aktiv i såväl den feministiska och den lesbiska rörelsen som den tidiga transrörelsen i Sverige. 1964 startade hon till exempel den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia, som från 1965 arrangerade sammankomster i en lokal på Östgötagatan i Stockholm. På 70- och 80-talet var hon engagerad i Lesbisk front och var även en av de som (bokstavligt talat) byggde upp Kvinnohuset på Snickarbacken. Eva-Lisa var senare också engagerad i RFSL Stockholm samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som hos Golden ladies – RFSLs grupp för seniora kvinnor.

Eva-Lisas historia är angelägen dels eftersom den är en viktig del i en historia som är relativt odokumenterad (särskilt beträffande den tidiga transrörelsen) och dels för att den till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. I flera av de rörelser som Eva-Lisa var engagerad i förlorade hon sin plats. I transrörelsen då man i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella) i en rörelse (starkt influerad av transvestitrörelsen i USA) där en snäv definition av transvetism sågs som det enda accepterade och senare i delar av den feministiska rörelsen då transkvinnor t ex utestängdes från Kvinnohuset i Stockholm. Men Eva-Lisas historia innehåller också berättelser om motsatsen – exempel på personer och sammanhang där plats för fler gjorts möjlig. Där vänskap, kärlek, solidaritet och gemensam kamp mot fördomar och ett förtryckande system satts före okunskap och rädsla för att förlora privilegier.

Efter Eva-Lisas bortgång förvaltas hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter av Sam Hultin. Arkivet kommer inom en överskådlig framtid tillgängliggöras för forskning genom QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Fotograf: Okänd
Fotografi: Eva-Lisa Bengtsons arkiv

1. Eva-Lisa

2. Sex och Samhälle

3. Spegelsalen

4. Jerry’s Damklubb

5. ”Bröllop”

6. Göta Gille

7. Timmy och Grupp Victoria

8. Lesbisk Front

9. Kvinnohuset

10. Club Golden Ladies

11. LN och Lash

12. Demonstrationen Utanför Kvinnohuset


Subkategorier: audiowalk Eva-Lisa Bengtson
Kategorier: Dokumentärt

Från ljudarkivet.

Soundcloud logo