7000 Lashes

7000 Lashes

Piskmaskin är monterad på en vägg. Maskinen kommer att dela ut 7000 piskslag under utställningsperioden och stannar sedan av sig själv. Titeln 7000 Lashes refererar till en verklig händelse i Saudi Arabien 2007.

Den 2 oktober 2007 dömdes två män av en domstol i al-Baha i Saudi Arabien till 7000 piskrapp var för att de hade inlett en sexuell relation med varandra. Spöstraff utdelas offentligt i flera omgångar, däremellan sker återhämtning i fängelse. Straffet är det strängaste spöstraff som har kommit till känna enligt Human Rights Watch. Straffet har bevakats av människorättsorganisationer så som Human Rights Watch och Amnesty International. Det har inte gått att få fram information om hur det har gått för de båda männen.

Verket visades första gången på Galleri Candyland i Stockholm samtidigt som straffet påbörjades i Saudi Arabien. I samarbete med Amnesty i Stockholm och Röda Korsets Tortyrcentrum för flyktingar anordnades en internationell namninsamling för en frigivning av de två männen under tiden som utställningen pågick. 

Teknik: tryckluftskompressor, tidsrelä, slagräknare, spö
Storlek: höjd 280 cm

Mari Kretz arbetar med ljud- och videoinstallationer, platsspecifika verk och collage. Kretz verk rör sig i ett spann mellan naturen, i människan och i den yttre rymden, och hon gör de knappt hörbara världar som omger oss synliga. Hennes verk har visats på bland annat BEAST Dome i Edinburgh, Borås konstmuseum, Virserum konsthall, Galleri 21 Malmö, Teatergalleriet i Uppsala, Teckningsmuseet i Laholm och Kulturhuset i Stockholm.

www.marikretz.se


Kategorier: Konst

Från ljudarkivet.

Soundcloud logo