NYRELEASE av Eva Warbergs hyllade skiva – då & då

då & då – Eva Warberg

I samband med SAQMI Play’s senaste avsnitt med Eva Warberg och Nasrin Pakkho släpps nu Eva Warbergs hyllade skiva då & då från 2004 för första gången digitalt. Nyreleasen görs av SAQMI tillsammans med Arkivet för Rosa Brus. 


Så här skriver Eva inför nyutgåvan av sin skiva då & då, 2021:

”Jag har använt mig av musik som ett sätt att göra skillnad och uttrycka ‘min röst’. Låten Överallt, som skrevs till den lesbiska kören Lucky Lips när vi åkte till Stockholm 1992, har levt vidare i olika HBTQ sammanhang, b la i filmen Regnbågens Sång av Nasrin Pakkho. Tack vare SAQMI kan nu resten av musiken, många år senare, resa vidare.

“jag reser långsamt så att jag hinner med 
följa det landskap som rinner i mitt blod”

Eva Warberg, maj 2021.


1 Blå blå dörrar – Eva Warberg

2 Svarta fåglar – Eva Warberg

3 Överallt – Eva Warberg

4 Havet – Eva Warberg

5 Hemligheten – Eva Warberg

6 Lugn och långsam – Eva Warberg

7 Här skall bli luft och ljus – Eva Warberg

8 Dom kan marchera – Eva Warberg

9 Hösttankar – Eva Warberg

10 Okända kvinnan – Eva Warberg

11 Mötet – Eva Warberg

12 Jag reser långsamt – Eva Warberg


Texter från skivkonvolutet, 2004:

Skivan är ett projekt för att dokumentera delar av den musik jag skrev mellan 1979 – 1995. 

Ett stort tack till Nasrin Pakkho som fick bollen att börja rulla, till Guje Göland och Nettan Selin som tog emot passningen och som envist samlade in pengar, till Emma Linderoth som gjort omslaget och till alla vänner och bekanta som genom att stödköpa gjorde projektet möjligt. Tänk att få spela in en skiva. Otroligt.

En fanfar till  musikerna Christina Kjellson, Dan Johansson och Erika Granström för er generösa inställning och för er lekfulla, kreativa musikalitet. Jag har lärt mig massor av er!!

All text och musik av Eva Warberg.
Musikerna klädde upp låtarna i de finaste kläder och de fick ett nytt liv. 
Mixad av Dan Johansson
Copyright: Saheli produktion 2004


Recension i QX – 20041225:

“Kanske är hon redan känd i vissa lesbiska kretsar men för mig och säkert många andra är Eva Warberg en ny bekantskap. Låtmaterialet på då & då är skrivet under en knapp tjugoårsperiod men har inte samlats på skiva förrän nu. 

Texterna är uttalat lesbiska och även ett par rader med politiska budskap har smugit sig in i låtarna. Den röda tråden är dock poetiska visor om kärlek och relationer. Text och musik för tankarna till både Eva Dahlgren och Lisa Ekdahls dito. Och även om Eva Warberg inte riktigt håller samma klass som dessa två superstars, är hon en bit på väg. Det är inte att ta miste på att hon sjunger direkt från hjärtat och trots att flera av spåren har flera år på nacken har  de behållit sin aktualitet. Kanske både på gott och ont. 

Som flata törstar man ofta efter texter med lesbiska inslag, och vill man stilla detta behov fungerar då & då alldeles utmärkt”.

Chavah Selander


Eva Warberg blev aktiv i den lesbiska rörelsen på Kvinnohuset i Göteborg 1979 och var med i olika musikgrupper på Huset för att sedan gå med i Lesbiska Feminister. Eva var med i gruppen som startade Kvinnofolkhögskolan 1985 och arbetar sedan dess på skolan som lärare i genus, samhälle och religion. Eva jobbade med filmkurser på skolan under många år bland annat med Nasrin Pakkho. Evas berömda sång Överallt komponerades för den lesbiska kören Lucky Lips inför en spelning på Medborgarhuset i Stockholm 1992. Låten är även titel för Christina Kjellssons och Owe Dahlströms film Överallt om RFSL Göteborg från 1995 som visades den 6 februari 2021 i programmet Vi finns överallt som SAQMI arrangerade tillsammans med Göteborg konst.


Skivan finns nu även tillgänglig på Spotify mfl.

Stort tack till Amanda Lindgren som jobbat hårt för att vi alla ska kunna få ta del av Evas musik igen.Från redaktionellt urval.

Soundcloud logo